Sebastian Ghiță, trimis în judecată de DNA într-un nou dosar. Care sunt acuzațiile

de: Cătălina Burghelea
19 10. 2022

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia, a fost trimis în judecată în absență de procurorii DNA într-un nou dosar pentru trafic de influenţă (cinci infracţiuni, dintre care patru în formă continuată) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, în legătură cu mai multe contracte din domeniul IT primite de două dintre firmele sale de la diverse autorităţi publice.

Sebastian Ghiță, în vizorul DNA pentru trafic de influenţă

Fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, care se află în Serbia, a fost trimis în judecată de DNA într-un nou dosar pentru trafic de influenţă (cinci infracţiuni, dintre care patru în formă continuată) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Acuzațiile vizează mai multe contracte din domeniul IT primite de două dintre firmele sale de la diverse autorităţi publice.

În acelaşi dosar sunt Bogdan Padiu (director general al SC Teamnet International), pentru complicitate la trafic de influenţă (două infracţiuni, ambele în formă continuată), şi Cristian Anastasescu (administrator al SC Asesoft International), pentru complicitate la trafic de influenţă (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Dosarul „Taxă pentru obţinerea de contracte IT” a fost finalizat de către procurorul Gheorghe Moța (Secția I a DNA). Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa, a justificat întârzierea soluționării dosarului prin imposibilitatea comunicării actelor lui Sebastian Ghiță în vederea respectării dreptului la apărare, deoarece autoritățile judiciare sârbe nu ar fi colaborat cu cele române. Alături de fostul deputat PSD au mai fost trimiși în judecată Cristian Anastasescu și Bogdan Padiu.

Ce au aflat procurorii anticorupție

Potrivit procurorilor DNA, Sebastian Ghiță ar fi vămuit contractele IT acordate de stat. Patronii unor companii IT ar fi acceptat să îi dea o parte din bani deputatului PSD, fie ca să câştige contracte, fie pentru ca aceste contracte să se deruleze în bune condiţii.

Direcția Națională Anticorupție susţine că afaceristul român lua comisioane sub forma unor contracte fictive încheiate între firmele controlate de el și companiile IT care primeau contractele de la stat. Astfel, în perioada 2007-2014, Ghiţă ar fi strâns 10 milioane de euro.

Procurorii anticorupție au mai multe declaraţii ale unor martori cu identitate protejată care spun aceste lucruri. În documentele DNA se arată că Sebastian Ghiţă le-ar fi promis patronilor de companii IT că „va interveni la prim-ministrul României, Ponta Victor Viorel, la ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, miniştrii Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Zsolt Nagy şi Valerian Vreme, miniştrii Sănătăţii, Eugen Nicolaescu şi Nicolae Bănicioiu, precum și la directorul CNAS, Doru Bădescu, sau la șeful APIA, Doru Nechiti”.